Wednesday, November 07, 2012

ReSePi : KaCaNg PooL & TuToRiaL

Pertama sekali nak bgtau. resepi kacang pool ni pestaim aku buat dan pestaim aku dengar nama menu ni tau...

Tu pun sbb encik suami beriya2 nak mkn kacang pool.. aku pun tertanya2 apakah itu kacang pool..? kacang tu mandi berenang2 dlm pool ke..? hahaha adeh laaa..

Yelahkan, siyes aku tak tau dan tak pernah dengar.. makan apetah lagi.. so komfem tak tau rasa dia macam mana..

Tapi kerana encik suami teringinnn sgt nak makan, aku sebagai isteri yg comel lagi baik hati maka aku penuhi segala permintaan dia.. ewahhhh.. aku masuk bakul ni, sape nak tolong angkatkan sila silaaa.. hehehe

Aku pun google la resepi yg ada kat dalam tenet.. utk tidak peningkan kepala, aku rujuk 2 resepi je.. nampak mcm senang.. tapi aku ubah suai sikit resepi tu.. biasalah, kalo tak menderhaka resepi tak sah..

Kacang pool ni sedap di makan dgn roti bakar.. tak kisah la nak mkn dgn roti gardenia ke, roti perancis roti arab ke.. terpulang..

Meh sini aku sharekan resepi yg aku cuba dan aku derhakai.. ampun kan kami penunggu guaa.. ampun kan kamiii..


Resepi : Kacang Pool


Utk resepi asal, korang boleh klik kat link rujukan yg aku bg kat atas ni.. kalau nak resepi derhaka, leh tgk je kat belog aku ni.. muehehhe..


Bahan2 ( utk 2-4 orang mkn ) :

Kacang pool..

Aku guna separuh je sbb kami laki bini je yang mkn.. ambik kacangnya sahaja.. air dia takyah..


400 gram daging kisar.. lagi senang guna je sepeket daging kisar brand ramly..


2 sudu besar butter.. ni aku tambah sendiri.. resepi asal takde..


2 sudu besar minyak sapi..


1 sudu besar serbuk kari daging
Bawang holland sebiji di dadu
Bawang putih 2 ulas di cincang2
Garam secukup rasa
Air setengah tin.. sukat guna tin kacang pool


Bahan2 Hiasan :

Telor ayam sebiji
1 batang cili hijau di hiris serong
2 biji limau kasturi
sebiji bawang besar di dadu


Roti perancis.. potong serong, sapu sikit butter dan bakar


Sedang di bakar..


Jom kita buat kuah kacang pool pulak.. kalau ikut pada resepi asal resepi ni ada menggunakan rempah2 mcm serbuk jintan manis, buah pelaga, bunga cengkih dan sbgnya.. 

Tapi aku tak letak semua tu sbb encik suami risau tergigit time makan.. kang terus terencat kang.. hilang selera.. 


Langkah2 menyediakan kuah kacang pool :

Mula2.. hancurkan kacang pool yg dah di asingkan dari airnya dgn menggunakan garfu atau apa jelah yg di rasakan boleh..

Nak guna kaedah kunyah2 pastu luak balik pun boleh.. erkkkk.. eiiiii.. hahahha..

Hancurkan2 gitu sahaja tp jgn la lumat sgt mcm bubur nasi.. dah hancurkan sila ketepikan..


Dalam kuali.. panaskan butter bersama minyak sapi tadi..


Tumis bwg2 yg di dadu tadi.. tumis sampai layu di tasek madu.. ehhhh.. kikiki..


Masukkan serbuk kari daging.. kacau rata..


Kemudian, masukkan pula daging kisar.. kacau hingga bertukar warna 


Haaa dah tukar pun warna daging tu..


Langkah seterusnya, masukkan kacang pool yg di lenyek td.. kacau rata sampai cinta mereka bersatu.. ewahhh..


Tuangkan air setengah tin..

 Tuang setengah sbb aku guna kacang tu separuh tin tu je.. kalau korang guna 1 tin kacang, sukatan air adalah 1 tin kacang tu.. paham kan.. tak paham meh aku tampo.. kikiki


Last sekali masukkan garam secukup rasa..


Dah siappp.. sauk sedikit masuk dlm mangkuk..


Kemudian, masukkan sebiji telor ayam yg di pecahkan dgn berhati2.. 

Tips : buatkan lobang di bahagian tgh kuah kacang pool tu supaya masa kita pecahkan telor dlm tu ianya tak merebak ke semua bahagian dlm mangkuk. .

 Lebih cun kalau kedudukan telor tu di tengah2 mangkuk. . Errr paham tak nih?

Ni proses utk membuat telor tu jd separuh masak.. ada yg cakap tuang telor tu masa kuah kacang pool tgh panas..

Aku dah try tuang tp telor tu mentahh je.. so aku terus buat eksperimen.. hehehe..


Mangkuk yg berisi kuah kacang pool dgn telor td aku tutup dgn piring kecik.. Pastu, aku panaskan 60 saat dlm mikrowave..


Hasilnyaaa.. jeng jeng jengggg.. jd jugak telor tu separuh masak.. sukeeee.. eksperimen berjayaaa..


Last sekali hias dlm mangkuk tu dgn hirisan cili hijau, bwg besar dan limau..


Siap sedia utk di makan bersama roti.. 

Sekian entry masak2 utk kali ini.. ni aku apdet kat giant ni tau.. sementara tggu budak abis sekolah.. ica pun tgh membuta.. senanggg keje aku.. kikiki..



39 comments:

  1. as always..resepi simple yg seswaiii untuk sumbody yg mls mcm den. maceh kak Ana

    ReplyDelete
  2. Ok mekaseh....nnti ku try..x paham cm besaaaa ya..sms kekekeke

    ReplyDelete
  3. kakpinat buat letak telur goreng mata saja atas kuah kacang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak pinat..
      Kan memula ana tunjuk yg goreng je kan.. tapi encik suami kata dia nak yg separuh masak.. so berjayaa.. hehhe

      Delete
  4. suka...step by step
    senang nak ikut
    thanks dear

    kacang pool..antara menu yg popular kat johor
    tp tulah..even anak jati johor..
    tetap tak pernah rasa kacang pool nie....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak zana..
      Ana sdiri lom pernah try yg original punya.. tp yg ni dah lulus di tekak dan perut encik suami

      Delete
  5. thanks tunjuk toturial tu..
    sbb saya sangat2 suka makan kacang pool cicah roti..

    ReplyDelete
  6. smlm baru jumpa blog ni..hehe.seronok la baca.hari ni sambung lagi :)

    xpenah mkn kacang pool,tp nmpk cm sdp je kn

    ReplyDelete
  7. lengkap dan padat tutorial ni..senang kami nak try buat..terima kasih sebab share..

    ReplyDelete
  8. nape la akak ni pandai sgt masak.. tapi orang nye halus je.. hihihi

    ReplyDelete
  9. Selalu dengar tapi tak pernah pulak nak godek2 resepi kat tenet...

    Teringin nak buat tapi alahai...alasan anak2 lagi le kan. Lagipun en somi sekarang ni dah tak leh makan kacang2 bagai...mood=sedey...

    ReplyDelete
  10. salam perkenalan kak ana.. sy suke baca blog akak.. lagi2 bab masak2 ni, nampak sedap sgt.. pastu cam rasa senang jer nak wat.. tq share resepi.. follow ur blog yer..

    ni blog saye..im new blogger..
    http://ceriteraibu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. selero den nengok resepI Ana.. nanti nk try gal la....

    ReplyDelete
  12. sedap nye kacang pool. lama sgt dh x makan.. last mkn kt plaza larkin. tgk kak ana buat teringin lah pulak. mcm mane nieee .. huhu

    ReplyDelete
  13. dapnyeeee..nak..hehe

    ReplyDelete
  14. Memang famous kat JB.. Suka2..Nanti nak cuba..

    ReplyDelete
  15. wah kak ana mcm dlm mastercheff ar...terbaikk!!

    ReplyDelete
  16. kacang pool nie ada kat JB.. even dop JB pun x pernah nk cuba merasa.. hehe

    ReplyDelete
  17. nampak menarik pula resepi ni... first time dgr pasal kacang pool ni kat masterchef... sekarang ni baru tau rupanya cam mana... heheh

    ReplyDelete
  18. Sukanya baca entry akk.best2!Memang layak la jadi isteri dan ibu mithali.mesti suami sayang sangat! Teruskn meng'update' blog akk.:')

    ReplyDelete
  19. Sukanya baca entry akk.best2!Memang layak la jadi isteri dan ibu mithali.mesti suami sayang sangat! Teruskn meng'update' blog akk.:')

    ReplyDelete
  20. Utk info semua... Tahu tak kenapa popular di johor? Sebab terjangkit dari Singapura...
    Cuma bezanya org melayu johor kreatif benor.. Tambah daging kisar dlm resipi kacang pool ni direnovate resipi sampai bergelar kacang pool berdaging
    Asal kacang pool dari negeri Arab (foul medammes) makanan utk sarapan boleh, tgh hari pon ok dinner pon sodap...

    ReplyDelete
  21. hoh..sng pe nye. tp mmg xpnh mkn. tp kt xde microwave klo nk wat telo tu masak. cano?

    ReplyDelete
  22. Rindu nk mkn kcang pool kt larkin 2...ni da de resepi buat sndri pon bole...thankz ^_^

    ReplyDelete
  23. Anonymous11:47 PM

    menarik. jadi berselera tengok

    ReplyDelete
  24. singgah sini..thanks for the resepi..kena carik bahan dulu nih..hehe

    ReplyDelete
  25. omaigodd...suka sangat kacang pool ni..kat jb je best..now dah tahu resepi harus ku cuba..sedapnyeee...tak sabar nak buat

    ReplyDelete
  26. Do man's nak beli kacang pool DLM tin tu says tinggal sekitar wangsa maju

    ReplyDelete
  27. best kak!!!boleh buat sendiri ni...baru je makan td!!memang sodapppp

    ReplyDelete
  28. sedapnya.. baru tau semudah ini ghopenyerr

    ReplyDelete
  29. Bole tanya...

    Kalau tak gunakan butter disapu ke roti dan dimula masakkan kacang pool resepi, boleh tidak digantikan dgn magarine?

    Terima kasih saya suka tutorial anda.ringkas saja

    ReplyDelete
  30. Suka tgk sini sbb ada tutorial...tqqq tau.

    Nak vitamin c semulajadi bole tgk di beautysigne.blogspot.com =)

    ReplyDelete
  31. Anonymous4:54 PM

    bestnyaa..nk cuba nih... :)

    ReplyDelete
  32. dah lama tak makan fol, semasa belajar di sudan dulu setiap hari makan fol.. tapi tak boleh lawan resepi sudan, lagi sedap..

    ReplyDelete
  33. Kali kedua saya nak buat roti kacang pool. Cari resepi yang ini jugak. Jazakillahu khayran kathira ye.

    ReplyDelete